0878445069

обадете се сега

Пон - Пет: 9:00 - 18:30

може да се свържете с нас

Лодка за захранка- съвети каква да избера

Официален представител за България

Дайте съвет за лодка за захранка? или Каква лодка за захранка да си купя? Така започват много от темите във форумите за риболов. Поради бързото нахлуване на пазара на нови и по-бюджетни модели на радио-управляеми корабчета за захранка хората се чувстват объркани и не знаят какво точно ще им свърши работа. Това е съвсем нормално, тъй като в рамките на 2-3 години от почти недостижима екстра риболовните лодки с дистанционно се превърнаха в достижима необходимост. Няма какво да се заблуждаваме с тях уловът е по-добър, наистина.

Ако ви предстои да си вземете лодка за захранка или искате да замените старата си с нов модел, то тази статия е точно за вас. Ако сте объркани и си мислите, че ако не можете да си позволите лодка за 2000 лв пълна с екстри, а си купувате китайска за 500 лв без кой знае какви екстри правите голям компромис за сметка на качеството, всъщност грешите. Повече за китайските лодки за захранка може да прочетете тук. Има фактори, които са много важни при избора на лодки с дистанционно, които ще се опитам да разясня в следващата статия.

  1. Голяма или малка лодка? Има схващане, че щом лодката е голяма значи е стабилна, качествена и мощна. Всъщност това не е съвсем така. Стабилността зависи от разпределението на теглото, а не от размера. Всичко е въпрос на математика и инженерна мисъл, а не на случайност. Дори размера и формата на перките трябва да са математически изчислени спрямо мощността на мотора. Масово корабчетата се правят големи по една единствена причина- тежката оловна батерия. Какво представляват оловните батерии и какви други може да ползвате в лодката си за захранка може да прочетете тук.
  2. Преди време в една интересна фейсбук група за лодки за захранка бяха пуснали анкета, относно какво е най-важното за една лодка за захранка, в която отговорът победител беше: Батерията да е читава. Ако е аут батерията след 5-6 разпъвания и с екстри да е лодката си стои на брега. Това е така, но това, което масово ми прави впечатление, е че хората се интересуват основно от волтажа на батерията, а не от ампеража и вида й. За видовете батерии може да видите тук. Според мен е задължително лодката да е с литиева батерия, която има живот поне 5-6 години, а не с оловна с живот 1-2 години.
  3. Екстрите, трябват ли ми? Това всъщност е доста относително. Ние всички сме рибари и знаем, че когато кълве, кълве. Като не кълве и с пет сонара да я гледаш пак няма да клъвне. Да вероятността за улов е по-голяма, но тук вече важен е и онзи вечен финансов фактор. Според мен, ако сте начинаещи или любители и не търсите някакви професионални висоти в риболова пробвайте нещо по-евтино, но с потенциал, пък после винаги може да размислите и да добавите фабричен сонар и фабричен GPS за модела Boatman Actor. Имам един приятел, който когато си купуваше лодка за захранка тропна с крак и каза: Искам с всички екстри и си взе такава. След това толкова много се радваше на лодката си пълна с екстри, че и дума не даваше да стане за това, че и неговата си има кусури, които дори при някои по-евтини модели бяха изчистени. Това вече е субективен фактор на това, че всички сме различни хора и очакваме различни неща от даден продукт. Аз съм рибар и искам нещо, което да ми върши работа. Друг пък казва: аз съм рибар и искам като отида на водоема всички да гледат каква лодка съм си взел. Много се отнесох в лични размисли, а това за коментарите по форуми и групи си е тема за отделна статия.
  4. Другото важно нещо е гаранцията, сервизът и резервните части. Проучете цената на поддръжката и дали за този модел има налични резервни части, които да са в България, а не да са налични на другия край на света и да чакате един риболовен сезон за тях. За гаранцията според мен е важно да знаете не само дали я има, а и какви са гаранционните условия и най-вече да следите за дребния шрифт. Вече съм се наслушал на: има ли гаранция? Дааа има! Ама колко време е? Е как, една година! А ако ми се счупи мотора в гаранция? Ами ще ви го сменим безплатно, но моторчето вие ще си го платите, но трябва да е оригинално купено само от нас, иначе отпада гаранцията. Повече по темата може да прочетете тук

Ако трябва да обобщя изписаното до сега е, че бих ви посъветвал, когато си купувате радиоуправляемо корабче за захранка да следите не толкова за екстрите и цените, а за това каква е батерията, какво ви включва гаранцията и дали има налични резервни части наблизо (поне в държавата, в която вие ходите за риба). Прозрачността на гаранционните условия може да ви подскаже и колко е коректен самия търговец. Чак след това добре си помислете какви екстри ви трябват и дали наистина ви трябват. А след това ви остава само да се насладите на риболова с новото ви корабче. Успех при избора и наслука на всички.

Boatman информация и съвети:

Аксесоари

GPS за лодка за захранка

Навигацията за лодка за захранка или така нареченият GPS е екстра, която придружава всяка лодка за захранка от по-висок клас. Почти всички устройства за навигация

Прочетете още »